Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

20 listopada 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Przepisy na potrawy z mięsa na słodko czyli jak przyrządzić kurczaka i wołowinę z bakaliami

miesko
Wszyscy znają bakalie w słodyczach, ciastach i ciasteczkach. Czasami widujemy je w sałatkach. A zdecydowanie sporadycznie słyszymy o bakaliach z mięsem. A jest to naprawdę wspaniały pomysł na obiad.  Oto kilka wybranych propozycji…

Indyk z rodzynkami

Składniki:
– 600 g piersi indyczej
– 3 gałązki rozmarynu
– garść rodzynek
– 1/2 szklanki białego wina
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w białym winie. Mięso pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry, rozbić tłuczkiem i pokroić mniejsze porcje. Mięso posolić i posypać pieprzem, na każdym ułożyć po kawałku rozmarynu i jeszcze raz delikatnie rozbić tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa z rozmarynem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jak mięso jest gotowe, wlać na patelnię wino z rodzynkami. Zmniejszyć płomień i odczekać, aż odparuje.

Schab duszony z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:
– 1, 25 kg schabu
– 2 łyzki oleju
– 1 szklanka słodkiego czerwonego wina
– 1/2 szklanki rosołu z kostki
– 2 dojrzałe brzoskwinie
– 5 dag mielonych migdałów
– sól, pieprz
– cynamon
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Pokroić w plastry. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwone wino, dodać pokrojone brzoskwinie i 2 szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 1 godz. Mięso wyjać na półmisek. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia i gotować 5 min. Płatki migdałowe delikatnie zeszklić na maśle. Mięso polać sosem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Podawać z sałatką i ryżem.

Schab pieczony z jabłkami i rodzynkami

Składniki:
– 80 dag schabu bez kości
– 4 kwaśne jabłka
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku
– garść rodzynek
– łyżeczka suszonego majeranku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– sól,
– pieprz.
Przygotowanie:
Namoczyć rodzynki. Schab umyć, osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zrumienić na łyżce masła, przełożyć do brytfanny, przykryć i piec przez godzinę, podlewając niewielką ilością wody. Miąższ jabłek pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Mięso wyjąć, lekko ostudzić, pokroić w wachlarz. Między plastry włożyć jabłka. Obłożyć płatkami masła i rodzynkami i piec jeszcze 30 min., polewając sosem z pieczenia.

Kurczak w migdałach

Składniki:
– podwójna porcja piersi z kurczaka
– ½ opakowania płatków migdałowych
– sól
– jajko
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Podzielić mięso na dwie części i rozbić. Posolić. Migdały posiekać niezbyt drobno, dodać też całe płatki, jajko roztrzepać. Zanurzać mięso w jajku i panierować w migdałach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron, na złoty kolor. Piersi z kurczaka  migdałach podawać na gorąco.

Schab z rodzynkami i orzechami

Składniki:
– 1 kg schabu z dzika
– 5 dag smalcu
– 1 szklanka wytrawnego wina
– 1 szklanka wywaru z warzyw
– 15 dag cebuli
– 3 dag rodzynek
– 5 dag orzechów włoskich
– szałwia
– sól, pieprz.
– 200 ml octu winnego
– 300 ml wody
– 10 dag marchewki
– po 5 dag pietruszki i selera
– 10 dag cebuli
– po 3 – 4 ziarna ziela angielskiego pieprzu
– 1 – 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 – 3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, poporcjować. W patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć schab i obrumienić go ze wszystkich stron, wyjąć, oprószyć solą, pieprzem i szałwią, włożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, podlać paroma łyżkami wywaru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po półgodzinnym pieczeniu schab obłożyć krążkami cebuli i dalej piec, często skrapiając gorącym wywarem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia wlać wino, dodać umyte rodzynki i posiekane orzechy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć porcje mięsa i zagotować.

Schab z sosem z suszonych śliwek

Składniki:
– 1 i 1/2 kg schabu bez kości
– pieprz
– sól
– margaryna do smażenia
– kostka rosołowa
– 2 opakowania suszonych śliwek
– mąka do obtoczenia.
Przygotowanie:
Schab pokroić na półtoracentymetrowe plastry. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, zrumienić każdy kawałek na rozgrzanej margarynie. Mięso przełożyć do brytfanki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i śliwki suszone. Duśić pod przykryciem ok. półtorej godziny. Mięsko wyjąć, a sos ze śliwkami przetrzeć pozostawiając kilka owoców w całości. Do garnka z sosem przełożyć mięso.

Indyk z suszonymi śliwkami

Składniki:
– pierś z indyka pokrojona w plastry
– 300 g suszonych śliwek
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 1 butelka jasnego piwa
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki musztardy
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso posmarować musztardą i podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle. Przełożyć do brytfanki. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć dalej przez 5 minut. Dodać tyminanek,  liść laurowy, pieprz oraz sól. Zalać piwem i dusić przez ok. 40 min. Po 30 minutach dodać śliwki oraz cukier i dusić jeszcze przez 15 min.

Kurczak duszony z suszonymi morelami

Składniki:
– 600 ml wywaru z kurczaka
– szczypta szafranu
– mała cebula
– 50 g masła
– 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
– 12 dużych i miękkich suszonych moreli
– mielony cynamon
Przygotowanie:
150 ml wywaru z kurczaka zagrzać niemal do wrzenia, wlać do kubka i wrzucić szczyptę szafranu. Zostawić na kilka minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Na dużej patelni roztopić masło. Dorzucić cebulę i smażyć jeszcze 3 min. Dodać suszone morele, pół łyżeczki mielonego cynamonu i szafran rozpuszczony w wywarze. Włożyć mięso. Dolać jeszcze 450 ml gorącego wywaru i całość zagotować. Posolić i dodać pieprzu. Patelnię przykryć i dusić kurczaka na niewielkim ogniu 20 min. Wyjąć mięso. Płyn na patelni zredukować o 1/3, włożyć z powrotem mięso i podgrzać.

Udka kurczaka z suszonymi morelami

Składniki:
– 4 porcje udek kurczaka
– 12 sparzonych dużych moreli suszonych
– 1 cebula
– 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
– szczypta cynamonu
– posiekane listki natki pietruszki
– sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone udka kurczaka lekko posolić, posypać szczyptą cynamonu. Każde udko nadziać jedną morelą. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i obsmażyć na nim udka. Następnie zeszklić pokrojoną cebulę. Przełożyć do brytfanki, dodać wody, morele i zapiekać, aż udka będą miękkie. Wyjąć, polać sosem i podawać.

Wołowina z morelami

Składniki:
– 1 kg wołowiny
– 30 dag suszonych moreli
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz
Marynata:
– cebula
– ząbek czosnku
– szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 2 listki laurowe
– 2 goździki
– kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: czosnek, cebulę posie­kać. Do rondla wlać ocet i wino, dodać czosnek, ce­bulę, ziele angielskie, goździki, zagotować. Gorącą marynatą zalać mięso. Pozostawić na 2-3 godziny. Morele zalać wodą na 3 min. Mięso wyjąć, osuszyć. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć mięso, obłożyć morelami, obsmażyć, podlać marynatą, dusić 1 i 1/2 godziny. Podawać w jako danie obiadowe z zestawem surówek.

Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami

Składniki:
– 300 g filetów z kurczaka (lub indyka)
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu hoisin
– 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
– 3 zmiażdżone ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 75 g niesolonych orzechów nerkowca
–  3 gałązki selera naciowego, pokrojonego
– 1 cebula podzielona na 8 części
– 1 czerwona i zielona papryka pokrojona w kostkę
– 2-3 różyczki kalafiora
Sos:
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki sosu hoisin
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, obsypać łyżką mąki kukurydzianej. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 ząbek czosnku, polać mięso marynatą i odstawić na pół godziny. W rozgrzanym woku podgrzać połowę oleju, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć mieszając przez minutę. Dodać warzywa i czosnek, smażyć mieszając przez 2-3 min. Wyjąć wszystko z woka łyżką cedzakową i zostawić w ciepłym miejscu. Do woka wlać pozostały olej i wrzucić kurczaka. Smażyć mieszając przez 3-4 min., na końcu dodać warzywa. Wymieszać bulion, mąkę kukurydzianą i sos hoisin, dodać do woka i poczekać, aż sos zgęstnieje.

Schab z żurawiną

Składniki:
– 3 kotlety schabowe
– duża ilość pieprzu
– zioła prowansalskie
– sól
– żurawina suszona
– 2 brzoskwinie z puszki
– cukier

 

Przygotowanie:
Kotlety schabowe rozbić delikatnie, następnie obficie natrzeć z obu stron pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz delikatnie posypać solą. Poczekać około 5-10 min. aby mięso przeszło smakiem przypraw. Żurawinę namoczyć, podgotować delikatnie, dodać szczyptę soli i cukru oraz brzoskwinie. Wyjąć kilka miękkich żurawin, resztę sosu zmiksować. Dodać całe żurawiny. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni, podawać polane sosem żurawinowym.

Udka z żurawinowym sosem

Składniki:
– 2 udka doprawione solą i pieprzem
– 2 łyżki sosu sojowego
–  skórka i sok z 1 pomarańczy
– 2 łyżki płynnego miodu
–  3 cm kawałek korzenia imbiru, startego
–  1 łyżeczka oleju sezamowego
– paczka suszonych żurawin
– cukier
– przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać składniki na marynatę w żaroodpornym naczyniu, włożyć udka. Piec 1 godzinę pod folią, odlać nadmiar płynu i piec następne 45 min., podlewając sosem w razie potrzeby. Żurawinę zalać do połowy wodą, gotować, a kiedy puści sok, posłodzić i w zależności od pożądanej konsystencji krócej lub dłużej gotujemy. Dodać przyprawy. Udka podawać polane sosem.
Materiały polskie: www.wiadomosci24.pl, www.ugotuj.to, www.wielkiezarcie.com, www.mirosixgotuje.blox.pl, www.pieceofcake.pl, www.przepisy.net.


Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

  1. avatar Katarzyna Olechowska pisze:

    Witam ? robiłam takiego kurczaka ale z ryżem. ?

Dodaj komentarz