26

Odp: Dietetyk mgr Justyna Marszałkowska

Barbie1290 napisał/a:

Jak miałam 25 lat byłam chuda jak niteczka, wszystko mogłam jeśc, po 30 strasznie się zmienia metabolizm, muszę bardzo uważać, aż się boję co będzie po 40...

Nie strasz mnie po ja wkraczam w wiek ponad 30....

27

Czyli Emilio masz 30+ tak jak ja ?

28

Nie wiem jak ty daleko jesteś po 30....

29

A tak trochę.
A Ty masz odwagę napisać ile masz lat, czyli 30 + ile lat, to ja wtedy napiszę ?

30

Ja sie nie wstydzę i nie boje napisać ile mam lat.... w maju tego roku skończyłam 30 lat. Teraz twoja kolej..

31

Aha, to ja myślałam, ze masz więcej.
Ja jestem 1978 rocznik.

32

to miedzy nami tylko 2 lata różnicy....

33

To ty jesteś fajny rocznik 1980, tak samo jak mój brat.
(nas było tylko 2, a Was ?)

34

Nas troje. Brat rocznik 1979 a siostra 1992.

35

A to fajnie i wesoło macie, bo 31, 30 i 18 lat.

36

Tylko niestety oni zostali na wsi a ja wyjechałam do miasta i dzieli nas 100 km....nie zawsze jest możliwość spotkania się...

37

Ale i tak masz bliżej do swojego rodzeństwa, niż ja, bo brat mieszka z bratową i dzieckiem za granicą i trzeba jechać tam 1200 km. i spotkania są tylko 2 razy do roku.
A telefony tego nie zrekompensują w pełni.

38

Pewnie że telefony to za mało... ja tęsknię za siostrą... za bratem też ale nie lubię jego żony...

39

Ja też nie lubię swojej bratowej, coś musi w tym być, że nie lubi się partnerów swojego rodzeństwa.

40

Mam nadzieję że szwagierka mnie lubi....

41

To ja to Emilia, nie lubisz bratowej, a lubisz szwagierkę ?

42

Nie lubię brata żony ale mam nadzieję że mojego męża siostra mnie lubi... bo dla niej ja jestem jej bratową...

43

moje rodzeństwo jest chwilowo samotne... mam jednak nadzieję, że będziemy się lubić
ale coś jest w tej niechęci, bo mnie nie lubi siostra mojego narzeczonego... myślę,że w takie relacje zawsze wkrada się pewna niewytłumaczalna zazdrość - całe życie spędzamy z bratem/siostra, zwierzamy się, imprezujemy, dzielimy smutki i radości, a on nagle z dnia na dzień świata nie widzi poza obcą kobietą... coś w tym musi być - tak przynajmniej interpretuję zachowanie mojej przyszłej szwagierki

44

Nie aż tak chyba, może jej nie przypadłaś do gustu po prostu...

45

ja jestem niestety jedynaczk,a chciałabym mieć rodzeństwo, ale przyznam szczerze rodzice nie mieli warunków, była bieda i chyba pomarlibyśmy z głodu bo sama czasem niedojadałam

46

Są i tacy co nie maja warunków, ale dzieci to pięcioro... Ale całkiem nieźle żyją dzięki pomocy różnych instytucji...

47

I często się od tej pomocy uzależniają.

48

emilia_s292 napisał/a:

Nie lubię brata żony ale mam nadzieję że mojego męża siostra mnie lubi... bo dla niej ja jestem jej bratową...

Bratowe są z zasady okrrropne, więc się nie łudź że Cię lubi... wink

Niestety już po 30 roku życia tempo przemiany materii znacznie spada, mięśnie zastępują fałdki tłuszczu… a wszystko przez hormony!

Dlatego, jeśli prowadziłyśmy zdrowy tryb życia warto zmniejszyć kaloryczność posiłków. Teraz, aby zachować szczupłą sylwetkę potrzebujemy ok. 200 – 400 kcal mniej, dziennie!

Warto też wzbogacić swoją dietę w warzywa strączkowe - przynajmniej raz w tygodniu zastąp mięso soją, która jest źródłem fitohormonów, których powoli zaczyna nam brakować. W czasie menopauzy soja powinna się znaleźć w naszym menu obowiązkowo!

50

Potwierdzam, soja jest świetna, cieciorka też! I nie tylko po 30 smile