Probiotyki, nazywane czasami żywnością czynnościową, to nic innego jak bakterie lub drożdże, których wpływ na organizm ludzki jest korzystny. Z greckiego pro bios oznacza „dla życia”. Często są dodatkami do żywności, którą uważamy za zdrową i chętnie dopłacamy koncernom spożywczym za to, że zaspokajają nasze poczucie dbania o zdrowie wskazując na etykiecie produktu na zawartość żywych kultur dobroczynnych bakterii. Nie każdy wie, że znajdują się one również w innych, nieoznaczonych produktach. Najlepszą wiadomością jest jednak to, że sami we własnych domach możemy taką żywność stworzyć i będzie ona miała lepszy wpływ na nasze zdrowie, niż gotowe pokarmy wytwarzane na skalę masową.
Jak we własnej kuchni przygotować potrawy, których właściwości zdrowotnych nie da się przecenić i które zawierają cenne probiotyki? Jak samodzielnie zrobić kefir, niekoniecznie z krowiego mleka, kombuchę albo kiszone warzywa? Donna Schwenk nauczy nas tego wszystkiego w książce „Żywność probiotyczna”. Poradnik ten ukazał się właśnie na polskim rynku dzięki wydawnictwu Vital.
Kefir, kombucha (czyt. kombucza) i kiszone warzywa – trzy rodzaje produktów, które zdaniem autorki potrafią wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie w sposób na tyle znaczący, że pozostawimy je w swojej diecie na zawsze. Na poparcie swojej tezy Donna Schwenk przytacza nie tylko swój własny przykład, ale też liczne badania naukowe i obserwacje specjalistów do spraw żywienia. Wiemy oczywiście z mediów, reklam, artykułów, że probiotyki są czymś korzystnym (przecież sama nazwa brzmi zdrowo), lecz nasza wiedza często ogranicza się właśnie do zasłyszanej opinii. Skoro specjaliści twierdzą, że zdrowe, to zdrowe. Świadome żywienie pozwala nam jednak wybierać mądrzej, sprawniej wprowadzać zmiany w jadłospisie i właśnie dlatego autorka książki postanowiła wprowadzić nas głębiej w temat żywności probiotycznej.
Poradnik rozpoczyna udzieleniem
21-dniowego programu, dokładnie opisanego w książce. Zmiany wprowadza się stopniowo, a oparte są na niewymagających poprawkach w naszym codziennym żywieniu. Głównie chodzi o dołączenie do menu kefiru, kombuchy i kiszonek.
Zaproponowano kilka sposobów przygotowania kefiru, również na bazie mleka migdałowego i kokosowego, dokładne procedury przygotowania kombuchy, czyli napoju herbacianego powstałego w wyniku fermentacji specjalnych drożdży, a także sposoby na przygotowanie kiszonych warzyw. Można je spożywać same lub skorzystać z ponad 100 przepisów, w których stanową produkt bazowy, a są to m.in. pyszne dania obiadowe, smakowite desery, lekkie sałatki, ożywcze napoje.
„Żywność probiotyczna” to książka, która nie tylko uświadamia, że nasze zdrowie znajduje się przede wszystkim w naszych rękach, ale też skutecznie zachęca do zmiany i ułatwia ją, choćby poprzez zdemaskowanie w jaki sposób podstępne zachcianki rujnują naszą dietę i przedstawienie skutecznego sposobu na wyeliminowanie ich. To niesamowite, że mała zmiana potrafi wywołać wielki efekt. Naprawdę warto się o tym przekonać.
Iwona
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja