Żywność bezglutenowa – definicja, dla kogo, produkty
W obecnych czasach coraz więcej osób świadomie planuje swoją dietę, dlatego żywność bezglutenowa to pożywienie, które z roku na rok zyskuje na popularności na całym świecie. Zobaczmy, czym dokładnie jest taka żywność, dla kogo jest przeznaczona i jakie produkty, zaliczane do bezglutenowych, można znaleźć na rynku.
Żywność bezglutenowa – definicja
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, która występuje w ziarnach takich roślin jak np. pszenica, jęczmień i żyto. To właśnie dzięki niemu wyroby mączne posiadają tak charakterystyczne dla siebie właściwości – zachowują sprężystość, dają się formować w wybrane kształty i nie rozpadają się. Gluten stanowi swego rodzaju spoiwo w wypiekach, plackach czy kluskach. Produkty bezglutenowe zaś, jak sama nazwa wskazuje, są pozbawione białek zbóż glutenowych oraz – co bardzo ważne szczególnie dla osób z celiakią – nie są zanieczyszczone glutenem.
Żywność bezglutenowa – dla kogo jest polecana?
W jakim celu na rynku pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych? Ma to ułatwić życie wielu konsumentów. Dla większości ludzi gluten nie stanowi problemu, ale dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu może być szkodliwy dla zdrowia.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba jelit, która prowadzi do uszkodzenia jelit po spożyciu glutenu. Nietolerancja glutenu może objawiać się różnymi dolegliwościami żołądkowymi, bólami brzucha, wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami.
Zgodnie z powyższym, dieta bezglutenowa jest polecana głównie dla dwóch grup osób – tych z nietolerancją glutenu oraz tych z celiakią. Osoby z nietolerancją glutenu nie mają celiakii, ale odczuwają nieprzyjemne objawy po spożyciu glutenu, np. bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Dla nich, dieta oparta na produktach bezglutenowych znacznie ułatwi i uprzyjemni codzienne funkcjonowanie. Druga grupa osób to ludzie z celiakią. Osoby cierpiące na tę chorobę muszą całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. Niestety nawet małe ilości tego białka mogą powodować uszkodzenia jelit i prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dla osób z celiakią żywność bezglutenowa jest nie tylko wyborem, ale koniecznością.
Żywność bezglutenowa – przykładowe produkty
W ciągu ostatnich kilkunastu lat, rynek produktów bezglutenowych bardzo mocno rozwinął się. Obecnie, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię, bez problemu mogą znaleźć produkty spożywcze pozbawione tego białka. Dzięki temu, ludzie niemogący jeść glutenu nadal mogą cieszyć się różnorodnymi smakami i zachować zdrową dietę.
W sklepach, zarówno stacjonarnych, jak i online, dostępnych jest wiele zamienników produktów z glutenem. Wiele, najwyższej jakości produktów bezglutenowych można znaleźć w sklepie online https://batom.pl. W zakładce „żywność bezglutenowa” znajdziemy bogactwo smacznych i wartościowych w składniki odżywcze produktów bezglutenowych, np.:
- bezglutenowe mąki – na rynku dostępne są mąki bezglutenowe, takie jak mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana i mąka migdałowa, które mogą być używane do pieczenia ciast, pieczywa czy przygotowywania naleśników,
- bezglutenowe przekąski – w sklepach kupić można bezglutenowe chipsy, krakersy, ciastka i wiele innych przekąsek. Istnieją także płatki śniadaniowe bezglutenowe, które są alternatywą dla tradycyjnych płatków z pszenicy,
- bezglutenowe pieczywo – w sklepie batom.pl można znaleźć bezglutenowe pieczywo, dzięki któremu nie trzeba rezygnować z pysznych kanapek zrobionych z bułek kajzerek czy aromatycznych tostów z bezglutenowego chleba tostowego,
- bezglutenowe makarony – w sklepie można również nabyć makarony bezglutenowe zrobione z mąki kukurydzianej, ryżowej lub mieszanki mąk bezglutenowych.