Zwęglona sałatka jarzynowa z kuskusem
Zwęglona sałatka jarzynowa z kuskusem
Składniki
- 300g kuskusa
- 1 ząbek czosnku
- 6 i ¾ oliwy z oliwek extra-virgin
- gałązka świeżego tymianku
- ½ kostki rosołowej
- sól
- 8 szparagów, obrane i przekrojone na pół
- ½ pęczka posiekanej cebuli dymki
- 1 bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w 2cm kostkę
- 1 czerwona papryka bez pestek, pokrojona w 2cm kostkę
- 75ml czerwonego wina
- garść liści rukoli
- ½ pęczka świeżej bazylii, grubo posiekanego
Przygotowanie
W garnku odmierzyć 300ml wody, dodać 3 i ½ szklanki oliwy z oliwek, czosnek, tymianek i i połowę kostki rosołowej. Doprawić solą. Gdy woda ugotuje się, zdjąć garnek z ognia i przelać ją do kuskusa. Dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywczą. Pozostawić na 10 minut. Po upływie czasu zdjąć folię spożywczą, wyjąć czosnek i tymianek, a następnie rozgnieść kuskus przy pomocy widelca. Kiedy wszystkie ziarna zostaną rozgniecione, dodać jarzyny, rukolę, bazylię. Doprawić do smaku.
Artykuł na wyłączność portalu urodaizdrowie.pl
W związku z premierą programu ,,Anna Olson: Sezon na świeżość” (9 marca, 17:00) na antenie kanału kulinarnego kanału Polsat Food Network, prezentujemy dwa przepisy na bazie warzyw, które idealnie sprawdzą się w codziennym menu.