Zwęglona sałatka jarzynowa z kuskusem

3 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Zwęglona sałatka jarzynowa z kuskusem

Zwęglona sałatka jarzynowa z kuskusem

Składniki

  • 300g kuskusa
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 i ¾ oliwy z oliwek extra-virgin
  • gałązka świeżego tymianku
  • ½ kostki rosołowej
  • sól
  • 8 szparagów, obrane i przekrojone na pół
  • ½ pęczka posiekanej cebuli dymki
  • 1 bakłażan, pokrojony w 2cm kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w 2cm kostkę
  • 1 czerwona papryka bez pestek, pokrojona w 2cm kostkę
  • 75ml czerwonego wina
  • garść liści rukoli
  • ½ pęczka świeżej bazylii, grubo posiekanego

Przygotowanie

W garnku odmierzyć 300ml wody, dodać 3 i ½ szklanki oliwy z oliwek, czosnek, tymianek i i połowę kostki rosołowej. Doprawić solą. Gdy woda ugotuje się, zdjąć garnek z ognia i przelać ją do kuskusa. Dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywczą. Pozostawić na 10 minut. Po upływie czasu zdjąć folię spożywczą, wyjąć czosnek i tymianek, a następnie rozgnieść kuskus przy pomocy widelca. Kiedy wszystkie ziarna zostaną rozgniecione, dodać jarzyny, rukolę, bazylię. Doprawić do smaku.

Artykuł na wyłączność portalu urodaizdrowie.pl

 

 

W związku z premierą programu ,,Anna Olson: Sezon na świeżość” (9 marca, 17:00) na antenie kanału kulinarnego kanału Polsat Food Network, prezentujemy dwa przepisy na bazie warzyw, które idealnie sprawdzą się w codziennym menu.