Żurek na soku warzywnym

19 lutego 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

1,5 litra soku warzywnego z kartonu bez konserwantów
liść laurowy
1 mała marchewka
1/2 litra zakwasu z butelki żurek
30 dkg chudej kiełbasy(dałam toruńską)
3/4szklanki śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka czubata  chrzanu ze słoika
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka roztartego majeranku
sól
pieprz
3  ziarna ziela angielskiego
ewentualnie 1 łyżka mąki

szklanka =250 ml

Sok przelać do garnka,dodać ziele,listek laurowy,zmiażdżony czosnek,całą marchewkę i pokrojoną kiełbasę,gotować 10 min na małym ogniu.
Wlać zakwas,dodać chrzan,roztarty majeranek,gotować 7 min.
Po tym czasie,śmietanę rozrobić z żurkiem,dokładnie wymieszać i wlać do zupy,dokładnie wymieszać(nie gotować).
Jeżeli lubimy gęściejszy żurek,wtedy śmietanę rozrabić z łyżką mąki i chwilkę zagotować.
Podawać z pokrojoną w kawałki marchewką,ugotowanym jajkiem na twardo i posiekaną natką z pietruszki.
Oczywiście do tego osobno ugotowane ziemniaki.posypane koprem.
Smacznego.

file1266583612



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....