Żurawinka – nalewka żurawinowa

13 lutego 2011, dodał: Monia_82
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 3/4 ilości żurawiny
– 1/4 ilości spirytusu 95%
– 3 szklanki cukru * ilość litrów
– 2,5 szklanki wody *ilość litrów
– olejek migdałowy

Przygotowanie:

Szklany balon wypełnić w 3/4 żurawiną dopełnić spirytusem, szczelnie zamknąć – macerować 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie zlać macerat owoce wycisnąć przez tetrę, zmieszać wyciśnięty sok z maceratem. Na każdy litr nalewki przygotować 3 szklanki cukru i 2,5 szklanki wody – przygotować odpowiednią ilość syropu. Do gotującego się syropu dodać olejek migdałowy – kilka kropli na każdy litr nalewki. Zdjąć z ognia, do syropu delikatnie wlewać nalewkę, stale mieszając następnie szybko schłodzić zatapiając garnek w zimnej wodzie. Po schłodzeniu wlać wszystko do balona i pozostawić na kilka dni. Następnie zlać do butelek i pozostawić na kilka miesięcy (około pół roku).



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...