Żurawinka – nalewka żurawinowa

13 lutego 2011, dodał: Monia_82
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 3/4 ilości żurawiny
– 1/4 ilości spirytusu 95%
– 3 szklanki cukru * ilość litrów
– 2,5 szklanki wody *ilość litrów
– olejek migdałowy

Przygotowanie:

Szklany balon wypełnić w 3/4 żurawiną dopełnić spirytusem, szczelnie zamknąć – macerować 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Następnie zlać macerat owoce wycisnąć przez tetrę, zmieszać wyciśnięty sok z maceratem. Na każdy litr nalewki przygotować 3 szklanki cukru i 2,5 szklanki wody – przygotować odpowiednią ilość syropu. Do gotującego się syropu dodać olejek migdałowy – kilka kropli na każdy litr nalewki. Zdjąć z ognia, do syropu delikatnie wlewać nalewkę, stale mieszając następnie szybko schłodzić zatapiając garnek w zimnej wodzie. Po schłodzeniu wlać wszystko do balona i pozostawić na kilka dni. Następnie zlać do butelek i pozostawić na kilka miesięcy (około pół roku).