Żur żonaty Eli
Artykuł zewnętrzny
składniki:
40 dkg boczku wędzonego
10 ziemniaków
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek, sól, pieprz
Boczek zalać 2 litrami wody, ugotować, wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Posiekaną cebulę zrumienić na smalcu. Do wywaru po boczku dodać ziemniaki, zrumienioną cebulę, kostki bulionowe i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pieprz, wlać zakwas i mieszając, zagotować. Dodać pokrojony boczek. Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. Smacznego!
Do żuru można dodać jajka ugotowane na twardo.