żur z białą kiełbasą

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 g białej kiełbasy
1 cebula
2 szklanki żuru
80 g wędzonego boczku
2 łyżki tartego chrzanu
kilka suszonych grzybów
2 ugotowane na twardo jajka
150 ml śmietany 36%
1 łyżka oleju
2 łyżeczki majeranku Prymat
½ łyżeczki kminku Prymat
sól czosnkowa Prymat
pieprz czarny mielony Prymat

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...