żur z białą kiełbasą

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 g białej kiełbasy
1 cebula
2 szklanki żuru
80 g wędzonego boczku
2 łyżki tartego chrzanu
kilka suszonych grzybów
2 ugotowane na twardo jajka
150 ml śmietany 36%
1 łyżka oleju
2 łyżeczki majeranku Prymat
½ łyżeczki kminku Prymat
sól czosnkowa Prymat
pieprz czarny mielony Prymat

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.

na podstawie: www.prymat.pl