Żur śląski

16 kwietnia 2014, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 3 białe surowe kiełbasy

– 400 g wędzonej kiełbasy

– 350 ml zakwasu

– 200 g boczku wędzonego

– 2 cebule

– 3 grzybki suszone

– 400 g ziemniaków

– 4 jajka

– 2 łyżki chrzanu tartego

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziela angielskie

– majeranek

– sól

– pieprz

– olej

Przygotowanie:

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

file1397649918



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...