Żur śląski

16 kwietnia 2014, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 3 białe surowe kiełbasy

– 400 g wędzonej kiełbasy

– 350 ml zakwasu

– 200 g boczku wędzonego

– 2 cebule

– 3 grzybki suszone

– 400 g ziemniaków

– 4 jajka

– 2 łyżki chrzanu tartego

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziela angielskie

– majeranek

– sól

– pieprz

– olej

Przygotowanie:

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

file1397649918



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz