Żur śląski
Składniki:
– 3 białe surowe kiełbasy
– 400 g wędzonej kiełbasy
– 350 ml zakwasu
– 200 g boczku wędzonego
– 2 cebule
– 3 grzybki suszone
– 400 g ziemniaków
– 4 jajka
– 2 łyżki chrzanu tartego
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– majeranek
– sól
– pieprz
– olej
Przygotowanie:
Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.