Żur rozwiedziony Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

składniki:

40 dkg boczku wędzonego
1.5 kg ziemniaków
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek, sól, pieprz

Boczek zalać 2 litrami wody, ugotować, wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wodą, posolić, ugotować do miękkości, odlać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Jedną posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu. Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować. Dodać pieprz, wlać zakwas i mieszając, zagotować. Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu. Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać. Podawać ziemniaki na talerzu. Obok ziemniaków na talerz wlać żur. Smacznego!

Można też ziemniaki podawać na talerzu, a żur w kubku do popicia.

file1288033455



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...