Żur rozwiedziony Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

składniki:

40 dkg boczku wędzonego
1.5 kg ziemniaków
2 kostki bulionu grzybowego
1/2 litra zakwasu na żur
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 ząbek czosnku
kucharek, sól, pieprz

Boczek zalać 2 litrami wody, ugotować, wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wodą, posolić, ugotować do miękkości, odlać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Jedną posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu. Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować. Dodać pieprz, wlać zakwas i mieszając, zagotować. Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli. Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu. Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać. Podawać ziemniaki na talerzu. Obok ziemniaków na talerz wlać żur. Smacznego!

Można też ziemniaki podawać na talerzu, a żur w kubku do popicia.

file1288033455