Zupka dla Kaa z Macao
Czas :1 godzina
Składniki :
1 duże udko z kurczaka
2 małe marchewki
½ pietruszki
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
kawałek pora ( ¼ całego )
4 kapelusze prawdziwków ( nieduże )
sos sojowy
szczypta soli
4 łyżki pokrojonej dymki lub szczypioru
3 szklanki wody
garść makaronu ryżowego nitki
Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą w garnku razem z udkiem , grzybkami i szczyptą soli . Gotować 50 minut na bardzo małym gazie. Wyjąć mięso , warzywa i grzyby z zupy. Rosołek przecedzić . Doprawić sosem sojowym .
Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 3 minuty. Odsączyć i przekroić na mniejsze kawałki.
Obrać mięso z kurczaka i podzielić na kawałki .Marchew pokroić w cienkie paseczki.
Podawać w miseczkach porcję makaronu zalaną gorącym bulionem z włożonymi grzybkami .Osobno postawić mięso, marchewkę , szczypior .Każdy dokłada sobie składniki zupy do miseczki wg upodobań.