Zupka dla Kaa z Macao

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Czas :1 godzina

Składniki :

1 duże udko z kurczaka

2 małe marchewki

½ pietruszki

kawałek selera ( wielkości pietruszki )

kawałek pora ( ¼ całego )

4 kapelusze prawdziwków ( nieduże )

sos sojowy

szczypta soli

4 łyżki pokrojonej dymki lub szczypioru

3 szklanki wody

garść makaronu ryżowego nitki

Warzywa obrać i umyć . Zalać wodą w garnku razem z udkiem , grzybkami i szczyptą soli . Gotować 50 minut na bardzo małym gazie. Wyjąć mięso , warzywa i grzyby z zupy. Rosołek przecedzić . Doprawić sosem sojowym .

Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem i trzymać pod przykryciem 3 minuty. Odsączyć i przekroić na mniejsze kawałki.

Obrać mięso z kurczaka i podzielić na kawałki .Marchew pokroić w cienkie paseczki.

Podawać w miseczkach porcję makaronu zalaną gorącym bulionem z włożonymi grzybkami .Osobno postawić mięso, marchewkę , szczypior .Każdy dokłada sobie składniki zupy do miseczki wg upodobań.

file1269018967