Zupa zimówkowa
Artykuł zewnętrzny
Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem…
Składniki
- ok.25 dkg kapeluszy zimówek
- 3 średnie ziemniaki
- 1 nieduża marchewka
- po kawałku korzenia pietruszki i selera
- 3-4 skrzydełka kurze
- 3-4 łyżki śmietany 12-18%
- 1 nieduża cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól i pieprz mielony
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania
Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.