Zupa zalewajka z żurku
Artykuł zewnętrzny
Polecam,bardzo smaczna i szybka zupa.
Składniki
* kiełbasa jałowcowa 40 dkg
* 1 cebula
* 6 dużych ziemniaków
* żurek w butelce (kiszony)
* 1 marchew
* seler 1/4 szt
* por 1/2 szt
* pietruszka 1 szt
* czosnek 1 ząbek
* śmietana 18% kwaśna 200 gram
* listek laurowy
* koperek zielony posiekany
* sól
* pieprz
* przyprawa Jarzynka 1 łyżka
Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować10 min. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, czosnek, jarzynkę, obrane, pokrajane ziemniaki,gotować do miękkości. Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min, zaprawić śmietaną i posypać koperkiem.
Smacznego.