Zupa z soczewicy czerwonej

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 kostki bulionu
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml)
  • 6 kromek czerstwego pieczywa
  • 2 łyzki olejyu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła do dekoracji

Cebulę, czosnek i imbir obrać, drobniutko posiekać. Papryczkę chili przekroić i wyjąć gniazda nasienne, miąż opłukac i osuszyć, pokroić na małe kawałeczki. Rozdrobnione składniki smażyć około minuty na oleju, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do garnka.Soczewicę opłukać letnią wodą, osączyć na sitku, dodać do warzyw. Kostki bulionowe rozpuścić w 1,2 litra wody. Gorący bulion wlać do garnka z soczewicą, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę przyprawić do smaku sola i pieprzem. Kromki chleba ułożyc na blasze przykrytej pergaminem, wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 6 minut. Pokroić w kosteczkę, gorącą zupe przelać do czterech miseczek. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu wraz z grzankami.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...