Zupa z soczewicy czerwonej
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 2 kostki bulionu
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml)
- 6 kromek czerstwego pieczywa
- 2 łyzki olejyu
- kawałek świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ulubione zioła do dekoracji
Cebulę, czosnek i imbir obrać, drobniutko posiekać. Papryczkę chili przekroić i wyjąć gniazda nasienne, miąż opłukac i osuszyć, pokroić na małe kawałeczki. Rozdrobnione składniki smażyć około minuty na oleju, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do garnka.Soczewicę opłukać letnią wodą, osączyć na sitku, dodać do warzyw. Kostki bulionowe rozpuścić w 1,2 litra wody. Gorący bulion wlać do garnka z soczewicą, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę przyprawić do smaku sola i pieprzem. Kromki chleba ułożyc na blasze przykrytej pergaminem, wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 6 minut. Pokroić w kosteczkę, gorącą zupe przelać do czterech miseczek. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu wraz z grzankami.