Zupa z soczewicy czerwonej

13 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 kostki bulionu
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 ml)
  • 6 kromek czerstwego pieczywa
  • 2 łyzki olejyu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła do dekoracji

Cebulę, czosnek i imbir obrać, drobniutko posiekać. Papryczkę chili przekroić i wyjąć gniazda nasienne, miąż opłukac i osuszyć, pokroić na małe kawałeczki. Rozdrobnione składniki smażyć około minuty na oleju, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do garnka.Soczewicę opłukać letnią wodą, osączyć na sitku, dodać do warzyw. Kostki bulionowe rozpuścić w 1,2 litra wody. Gorący bulion wlać do garnka z soczewicą, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę przyprawić do smaku sola i pieprzem. Kromki chleba ułożyc na blasze przykrytej pergaminem, wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 6 minut. Pokroić w kosteczkę, gorącą zupe przelać do czterech miseczek. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu wraz z grzankami.