zupa z karczochów

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki
    
40 g     masła
2 łyżki     posiekanej cebuli
2 ząbki     wyciśniętego czosnku
500 g     karczochów
200 g     ziemniaków
2 łyżeczki     Vegety ziołowej
1 l     wody
100 ml     śmietany do gotowania
2 łyżki     soku z cytryny

Do udekorowania:
200 g     opiekanych grubo pokrojonych migdałów


Przygotowanie

   1. W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
   2. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
   3. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
   4. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Serwowanie

Zupę serwować posypaną migdałami.
Rada

Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.





na podstawie: www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...