zupa z karczochów
Składniki
40 g masła
2 łyżki posiekanej cebuli
2 ząbki wyciśniętego czosnku
500 g karczochów
200 g ziemniaków
2 łyżeczki Vegety ziołowej
1 l wody
100 ml śmietany do gotowania
2 łyżki soku z cytryny
Do udekorowania:
200 g opiekanych grubo pokrojonych migdałów
Przygotowanie
1. W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
2. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
3. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
4. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.
Serwowanie
Zupę serwować posypaną migdałami.
Rada
Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.
na podstawie: www.podravka.pl