zupa z karczochów

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki
    
40 g     masła
2 łyżki     posiekanej cebuli
2 ząbki     wyciśniętego czosnku
500 g     karczochów
200 g     ziemniaków
2 łyżeczki     Vegety ziołowej
1 l     wody
100 ml     śmietany do gotowania
2 łyżki     soku z cytryny

Do udekorowania:
200 g     opiekanych grubo pokrojonych migdałów


Przygotowanie

   1. W naczyniu z szerokim dnem roztopić masło i chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.
   2. Dodać oczyszczone karczochy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę Vegety ziołowej i wodę. Gotować na wolnym ogniu oko…ło 30 minut, dopóki karczochy nie zmiękną.
   3. Następnie warzywa z odrobiną wywaru przetrzeć w mikserze i usunąć twarde włókna z karczochów.
   4. Masę przełożyć do naczynia, połączyć z pozostałym wywarem powstałym z gotowania warzyw. Dodać odrobinę wody, łyżeczkę Vegety ziołowej, śmietanę i sok z cytryny. Zagotować.

Serwowanie

Zupę serwować posypaną migdałami.
Rada

Do zupy-krem z karczochów można podać grzanki z pieczywa.





na podstawie: www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...