Jeśli nigdy nie miałeś okazji kosztować kalarepy lub zastanawiasz się jakie danie można z niej wyczarować przychodzimy z odsieczą. Zacznij swoją przygodę z kruchą, ale ostrą i wyrazistą w smaku kalarepą od prostej smacznej zupy z marchewką i dużą ilością koperku. Kalarepa sławę zyskała już w starożytnym Rzymie jako kapusta pompejańska. Kalarepa razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem należy do rodziny warzyw kapustnych. Ponad to jest to roślina dwuletnia, spotykana jedynie w uprawach i nie występuje w środowisku naturalnym.
Składniki :
- 1 kalarepka
- 3 marchewki ( najlepiej młode )
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
- 2 łyżki usiekanego koperku
Przygotowanie:
Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić. Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.