Zupa z grillowanej sałaty rzymskiej z kalafiorowym puree
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżego pieprzu
3/4 łyżeczki soku z cytryny
1 litr rosołu
1 główka kalafiora
¼ szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Oddzielić i umyć liście sałaty rzymskiej. Wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, paprykę, sól i 1/4 łyżeczki pieprzu. Grillować liście sałaty ok. 5 min. Pozostawić do wystygnięcia. Przełożyć liście do miski, dodać 1/4 łyżeczki soku z cytryny i zmiksować przy pomocy robota kuchennego. Do bulionu dodać pozostały sok z cytryny, zmiksowaną sałatę i doprawić pieprzem. Zagotować. W osobnym naczyniu ugotować kalafior, na pół twardo. W patelni do warzyw połączyć 1/4 szklanki wody, łyżeczkę soli i różyczki kalafiora, gotować ok. 10-15 min. Zlać nadmiar wody. Kalafior przełożyć do blendera, dodać i 2 łyżeczki soku z cytryny. Zmiksować na puree. Podawać z puree z kalafiora.