Jest to zupa wegetariańska, ale może być również przyrządzona na bazie tradycyjnego rosołu. Kiedy pierwszy raz jadłam i robiłam zupę z dyni przejrzałam mnóstwo przepisów i nie widzę najmniejszego sensu gotować zupę trzymając się sztywno przepisu. Dodanie konkretnego składnika w mniejszej lub większej ilości, to tylko kwestia osobistych preferencji każdego z nas. Dlatego dodając chilli, imbir, mleczko kokosowe warto próbować smak zupy, aby wyważyć ilość składników.
Składniki:
wywar z warzyw lub rosół (dla nie wegetarian)
2 duże ziemniaki
1/3 puszki mleczka kokosowego
1-1,5 papryczki chilli
utarty kawałek imbiru
cebula, czosnek ( 1 ząbek)
mleczko kokosowe, sól, pieprz
średnia dynia
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności ugotowałam wywar z warzyw- do wody wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki pietruszki, selera, marchewki i 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu – później i tak wszystko zmiksujemy ( bez liścia laurowego i ziela angielskiego)
Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i chilli, dodałam do wywaru
Na dużej patelni podsmażyłam pokrojoną dynię, dodałam do wywaru
Do wywaru z cebulą, czosnkiem, chilli i dynią dodałam resztę składników tj. mleczko kokosowe, imbir, sól, pieprz i gotuję, aż zmiękną ziemniaki. Następnie wszystko zmiksowałam za pomocą blendera na gładki krem. Całość przyozdobiłam śmietanką i listkiem bazylii. Smacznego :)