Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym

4 października 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny
  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • nasiona słonecznika

Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.

Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.

Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...