Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym
Artykuł zewnętrzny
- 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- nasiona słonecznika
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.
Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.