Zupa z dyni

1 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 duża dynia

750ml. bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

kurkuma

gałka muszkatołowa

listek laurowy

mielony imbir

oliwa

sól

pieprz

2 łyżki pestek z dyni

2 łyżki jogurtu naturalnego

natka pietruszki

Przygotowanie:

Z dyni ściąć wierzch,wydrążyć miąższ i pokroić go na małe kawałki.Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać kawałki dyni,dodać trochę bulionu i podgrzewać tak długo,aż zmiękną.Następnie całość zalać bulionem, dodać listek laurowy i zagotować.Doprawić do smaku kurkumą,gałką muszkatołową,imbirem,solą i pieprzem.Gotować ok. 20 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera.Gotowy krem z dyni przelać do wydrążonej skorupy  dyni,udekorować kleksem jogurtu naturalnego, pestkami dyni i natką pietruszki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz