Zupa z dyni
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 duża dynia
750ml. bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
kurkuma
gałka muszkatołowa
listek laurowy
mielony imbir
oliwa
sól
pieprz
2 łyżki pestek z dyni
2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Przygotowanie:
Z dyni ściąć wierzch,wydrążyć miąższ i pokroić go na małe kawałki.Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać kawałki dyni,dodać trochę bulionu i podgrzewać tak długo,aż zmiękną.Następnie całość zalać bulionem, dodać listek laurowy i zagotować.Doprawić do smaku kurkumą,gałką muszkatołową,imbirem,solą i pieprzem.Gotować ok. 20 minut, a następnie zmiksować za pomocą blendera.Gotowy krem z dyni przelać do wydrążonej skorupy dyni,udekorować kleksem jogurtu naturalnego, pestkami dyni i natką pietruszki.