Zupa z ciecierzycy z puszki – smaczne przepisy na zupy z cieciorki

21 kwietnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.

Jasmeen_Zupa z ciecierzycy (1)

Nazywanagrochem włoskimcieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Pożywna zupa z cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • łyżka oleju

  • sól morska

  • pieprz czarny ziarnisty

  • 100 ml śmietany 18%

  • garść makaronu np. penne

Przepis:

Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Jasmeen_Zupa z ciecierzycy (2)

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1,7 l bulionu warzywnego

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 200g świeżego szpinaku

  • 4 ząbki czosnku

  • imbir

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka kolendry

  • sól i pieprz

  • 2 łyżeczki oliwy

  • gęsty jogurt

Przepis:

W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.