Zupa z ciecierzycy i pora
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200 gr ciecierzyca
pęczek liści selera
2 pory
masło lub olej do smażenia
sól,pierz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimniej wodzie na minimum 12 godzin.
Zielone liście selera drobno pokroić.
Ciecierzycę opłukać,zalać zimną wodą (ok 1,5 -2 l),dodać seler, 2 łyżki oleju,posolić i gotować na wolnym ogniu ok.2h.
W międzyczasie pokroić białe części pora w krążki i udusić je na maśle kilka minut. Dodać je do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
Gdy ciecierzyca jest gotowa tzn. miękka,odlać połowę zupy, a drugą zblędować.
Na talerz najpierw wlewać zblędowaną zupę,a na nią niezblędowaną w proporcjach 1:1.
Zupa jest bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na zimowe wieczory !
Smacznego!