Zupa z ciecierzycy i pora

9 lutego 2013,
dodał: KulinarnaPlaneta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 gr ciecierzyca
pęczek liści selera
2 pory
masło lub olej do smażenia
sól,pierz do smaku

Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimniej wodzie na minimum 12 godzin.
Zielone liście selera drobno pokroić.
Ciecierzycę opłukać,zalać zimną wodą (ok 1,5 -2 l),dodać seler, 2 łyżki oleju,posolić i gotować na wolnym ogniu ok.2h.
W międzyczasie pokroić białe części pora w krążki i udusić je na maśle kilka minut. Dodać je do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
Gdy ciecierzyca jest gotowa tzn. miękka,odlać połowę zupy, a drugą zblędować.
Na talerz najpierw wlewać zblędowaną zupę,a na nią niezblędowaną w proporcjach 1:1.
Zupa jest bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na zimowe wieczory !
Smacznego!

file1360418827



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.