Zupa z ciecierzycy i pora

9 lutego 2013,
dodał: KulinarnaPlaneta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200 gr ciecierzyca
pęczek liści selera
2 pory
masło lub olej do smażenia
sól,pierz do smaku

Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimniej wodzie na minimum 12 godzin.
Zielone liście selera drobno pokroić.
Ciecierzycę opłukać,zalać zimną wodą (ok 1,5 -2 l),dodać seler, 2 łyżki oleju,posolić i gotować na wolnym ogniu ok.2h.
W międzyczasie pokroić białe części pora w krążki i udusić je na maśle kilka minut. Dodać je do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
Gdy ciecierzyca jest gotowa tzn. miękka,odlać połowę zupy, a drugą zblędować.
Na talerz najpierw wlewać zblędowaną zupę,a na nią niezblędowaną w proporcjach 1:1.
Zupa jest bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na zimowe wieczory !
Smacznego!

file1360418827



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....