Zupa z boczniaków
Artykuł zewnętrzny
30 dag boczniaków
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
¼ selera
2 kostki rosołowe
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
1/5 l wody
olej
Zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy listek i ziele angielskie oraz warzywa w całości. Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka a następnie dodajemy pokrojone w paski boczniaki oraz ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Podsmażamy wszystko na złoty kolor i posypujemy wegetą i pieprzem. Przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy warzywa i po przestudzeniu ścieramy na grubej tarce i wkładamy powrotem do garnka. Doprawiamy gałką, imbirem i majerankiem. Można też trochę zabielić mąką ale nie koniecznie.