Zupa wiosenna z białych szparagów. Niskokaloryczny hit sezonu

Avatar photo
20 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Jeden z moich ulubionych przepisów na zupę to kremowa zupa szparagowa. Jest to przykład zupy którą można nazwać jedwabistą perfekcją. Zupa z białych szparagów jest idealna na wiosnę, kiedy szparagi są w szczycie sezonu i smakują najlepiej.

Pomysł na zupę ze szparagów jest również bardzo wszechstronny. Zupę można podawać jako pierwsze danie na przyjęciu obiadowym, tradycyjnie w talerzach lub w małych kubeczkach do popijania z chrupiącym chlebem, pitą lub focaccią. Ten przepis na zupę szparagową jest bardzo prosty, ale elegancki.

Jaka jest różnica między białymi a bardziej powszechnymi zielonymi szparagami? Białe szparagi mają łagodniejszy smak i są delikatniejsze, są też uprawiane pod ziemią. Ponieważ białe szparagi nie otrzymują światła, nie produkują chlorofilu, stąd ich niezwykły kolor.

Ciekawym sposobem na wykorzystanie tego cennego warzywa jest zupa z białych szparagów. Dzisiejsza propozycja to zupa z puree z białych szparagów i bulionu z dodatkiem odrobiny śmietany. Główki szparagów dodają zupie elegancji i luksusu oraz smaku, w końcu główki są najlepszą częścią szparagów.

Ta niedroga zupa szparagowa jest lekka i kremowa, a jednocześnie świeża i jasna — to wiosna w misce! Do jej przygotowania najlepiej używać świeżych szparagów, ale mrożone sprawdzają się równie dobrze przez resztę roku. Uwielbiam podawać ją jako lekki zamiennik typowej wiosennej kolacji. Ponieważ nie lubię nadmiaru różnych smaków, nie jestem zwolennikiem dodawania do tej zupy parmezanu czy fety, mąż jednak preferuje kilka kawałków boczku, ale to fanaberia mięsożercy, a nie przepis podstawowy.

Przygotowanie zupy to doskonały sposób na czerpanie korzyści ze szparagów, które są niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze, szczególnie witaminę K oraz stanowią dobre źródło błonnika i dobre źródło przeciwutleniaczy. Zupę można doprawić dowolnymi ziołami, ale moja rada jest jedna – ta zupa jest prosta i wystarczy użyć soli i pieprzu. Same szparagi mają jasny, czysty i ziemisty smak, który moim zdaniem nie wymaga zasypywania innymi smakami.

Jak przygotować zupę z białych szparagów?

Składniki:
– 1/2 szklanki grubo posiekanej cebuli
– 2 łyżki niesolonego masła
– 4 pęczki białych szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
– 6 szklanek bulionu z kurczaka lub warzyw
– 1/2 szklanki śmietany
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– wytrawne białe wino do smaku
– drobno posiekana świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
Do garnka wrzucić cebulę i masło i smażyć, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodać kawałki szparagów (bez końcówek), przykryć i gotować przez 5 minut. Dodać bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie. Zmiksować zupę za pomocą blendera ręcznego, aż będzie gładka. Doprowadzić zupę do wrzenia i dodać odłożone główki szparagów. Gotować ok. 5 minut lub do momentu, aż końcówki szparagów będą miękkie po nakłuciu widelcem. Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Dodać kilka łyżek białego wina, jeśli uważasz, że zupa potrzebuje kwasowości. Udekorować pietruszką i podawać.