Zupa warzywna z mieszanki mrożonej
Składniki na 4 porcje:
– 3 duże ziemniaki
– 1 duża cebula
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 150 g mrożonej mieszanki warzywnej
– 2 liście laurowe
– 1 litr rosołu / bulionu warzywnego
– 125 g kwaśnej śmietany
– sól i pieprz
– majeranek
– kminek
– duży pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Drobno posiekaj cebulę w garnku i podsmaż ją aż stanie się szklista na maśle. Dodaj łyżkę mąki i przygotuj zasmażkę.
2. Do cebuli wlej bulion/ rosół.
3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy.
4. Dodaj do zupy mieszankę warzyw i liście laurowe.
5. Gotuj zupę około 20 minut.
6. Do dużego kubka przełóż śmietanę i dodaj do niej zupy i wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn stopniowo wlej do zupy i gotuj jeszcze 5 minut.
7. Dopraw zupę kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
8. Gorącą zupę wlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.