Zupa warzywna z mieszanki mrożonej

5 grudnia 2019, dodał: Blueberry
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

– 3 duże ziemniaki

– 1 duża cebula

– 2 łyżki masła

– 1 łyżka mąki pszennej

– 150 g mrożonej mieszanki warzywnej

– 2 liście laurowe

– 1 litr rosołu / bulionu warzywnego

– 125 g kwaśnej śmietany

– sól i pieprz

– majeranek

– kminek

– duży pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Drobno posiekaj cebulę w garnku i podsmaż ją aż stanie się szklista na maśle. Dodaj łyżkę mąki i przygotuj zasmażkę.

2. Do cebuli wlej bulion/ rosół.

3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy.

4. Dodaj do zupy mieszankę warzyw i liście laurowe.

5. Gotuj zupę około 20 minut.

6. Do dużego kubka przełóż śmietanę i dodaj do niej zupy i wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn stopniowo wlej do zupy i gotuj jeszcze 5 minut.

7. Dopraw zupę kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

8. Gorącą zupę wlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.

file1480955642