Zupa warzywna z kabanosami lub kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– cebula
– czosnek 1 ząbek
– 3 marchewki
– duży por
– 20 dag kabanosów lub kiełbasy suchej
– bulion warzywny
– 2 łyżki oliwy
– 3/4 szklanki makaronu ugotowanego
– natka pietruszki
– szczypiorek
– słodka papryka w proszku
– sól, pieprz, cukier do smaku
Cebulę obrać i posiekać na talarki, czosnek obrać, marchewki obrać i pokroić na talarki, pory oczyścić i pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w grube plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać marchewki, por oraz kabanosa. Oprószyć papryką, smażyć razem około 5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać kluseczki, gotować razem chwilkę, zupę przyprawić do smaku, posypać natką i szczypiorem.