Zupa śliwkowa
Artykuł zewnętrzny
Zupa śliwkowa – dieta błękitna
Składniki:
1 kg ciemnych śliwek (węgierek)
3 łyżki jogurtu
5-6 szklanek wody
4-5 goździków
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku.
3 łyżki jogurtu
5-6 szklanek wody
4-5 goździków
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku.
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 20 min. Po tym czasie dodać do gotujących się śliwek goździki i cynamon, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 min. Jeśli ma to być chłodnik czysty – to owoce należy przecedzić, a chłodnik dosłodzić do smaku cukrem. Jeśli chcemy mieć chłodnik zabielany, to po wyjęciu owoców i dosłodzeniu należy dodać do niego jogurt i odstawić do ostudzenia. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu należy rozrobić mąkę z 2-4 łyżkami zimnej wody i wlać rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosłodzić do smaku i jeśli lubimy zupy owocowe zabielane dodać do niej jogurt. Zupę można podawać z kaszą manną pokrojoną w kostkę.