Zupa śliwkowa

17 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zupa śliwkowa – dieta błękitna

Składniki:

1 kg ciemnych śliwek (węgierek)
3 łyżki jogurtu
5-6 szklanek wody
4-5 goździków
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku.

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 20 min. Po tym czasie dodać do gotujących się śliwek goździki i cynamon, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 min. Jeśli ma to być chłodnik czysty – to owoce należy przecedzić, a chłodnik dosłodzić do smaku cukrem. Jeśli chcemy mieć chłodnik zabielany, to po wyjęciu owoców i dosłodzeniu należy dodać do niego jogurt i odstawić do ostudzenia. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu należy rozrobić mąkę z 2-4 łyżkami zimnej wody i wlać rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosłodzić do smaku i jeśli lubimy zupy owocowe zabielane dodać do niej jogurt. Zupę można podawać z kaszą manną pokrojoną w kostkę.
rs_herbs_plumsoup608a



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...