Zupa śliwkowa

17 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zupa śliwkowa – dieta błękitna

Składniki:

1 kg ciemnych śliwek (węgierek)
3 łyżki jogurtu
5-6 szklanek wody
4-5 goździków
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku.

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 20 min. Po tym czasie dodać do gotujących się śliwek goździki i cynamon, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 min. Jeśli ma to być chłodnik czysty – to owoce należy przecedzić, a chłodnik dosłodzić do smaku cukrem. Jeśli chcemy mieć chłodnik zabielany, to po wyjęciu owoców i dosłodzeniu należy dodać do niego jogurt i odstawić do ostudzenia. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu należy rozrobić mąkę z 2-4 łyżkami zimnej wody i wlać rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosłodzić do smaku i jeśli lubimy zupy owocowe zabielane dodać do niej jogurt. Zupę można podawać z kaszą manną pokrojoną w kostkę.
rs_herbs_plumsoup608a



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zupa śliwkowa

  1. avatar Kizia pisze:

    Słuchajcie, mój tata często tobi zupę śliwkową z suszonych sliwek, czyli zamiast węgierrek bierze i gotuje zupkę z makaronem z suszonych żliwek, coś wspaniałeo!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺