Zupa serowo-pieczarkowa z klopsikami
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka,
25 dag pieczarek,
20dag startego sera cheddar,
marchewka,
cebula,
2 duże ziemniaki,
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
6 szkl. domowego rosołu (ew. z kostki),
3 łyżki mąki,
2 łyżki masła.
Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać do gorącego rosołu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić gałką msuzkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając. Doprawić do smaku.