Składniki:
- 20 dkg.startego sera gouda,
 - 2 cebule,
 - 5 ząbków czosnku,
 - 1 kostka rosołowa drobiowa,
 - 4 łyżki masła,
 - 4 łyzki mąki,
 - śmietana kremówka,
 - 6 łyżek białego wina,
 - 1 pęczek dymki,
 - 10 bułeczek,
 - sól i pieprz,
 - szczypta cukru do smaku
 
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.Dodać mąkę,zasmażyć.Podlać 1 i 3/4 litra wody i śmietaną.Dodać kostkę rosołową i gotowć 5 minut.Wsypać ser,całość gotować na małym ogniu aż do roztopienia sera ciągle mieszając.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem (nabrać w palce) i winem.Z bułeczek odciąć góry,wydrążyć środki i zapiec w piekarniku ok.10 minut w temperaturze 200 stopni C.Napelnić gorącą zupą serową.Posypać zieleniną.
        













