Zupa pomidorowo-warzywna
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ziemniak
- 2 marchewki
- puszka białej fasoli
- puszka żółtej fasoli szparagowej
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cukinia
- 1 papryczka chilli
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy przez chwilę marchew, ziemniaka oraz seler naciowy. Zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, chilli i sok z cytryny, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy warzywa z puszek, doprawiamy solą, pieprzem i wyciskamy ząbki czosnku, gotujemy chwilę. Zupa jest gotowa.
Jest miłą odmianą dla zupy warzywnej, pomidorowej. Trochę podobna do włoskiej minestrone. Mój chłopak powiedział, że to najlepsza zupa jaką jadł i w ciągu 2 dni jadł ją 4 razy :) Smacznego !