Zupa pomidorowo-warzywna

17 lutego 2011, dodał: gajkosia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • puszka białej fasoli
  • puszka żółtej fasoli szparagowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 1 papryczka chilli
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę. W garnku na oliwie podsmażamy przez chwilę marchew, ziemniaka oraz seler naciowy. Zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, chilli i sok z cytryny, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy warzywa z puszek, doprawiamy solą, pieprzem i wyciskamy ząbki czosnku, gotujemy chwilę. Zupa jest gotowa.

Jest miłą odmianą dla zupy warzywnej, pomidorowej. Trochę podobna do włoskiej minestrone. Mój chłopak powiedział, że to najlepsza zupa jaką jadł i w ciągu 2 dni jadł ją 4 razy :) Smacznego !