Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki:
550 gram poćwiartowanych pomidorów
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
1 czerwona cebula, posiekana
1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 litr gorącego bulionu warzywnego
1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
sok z 1 limonki
zielenina oraz grzanki do ozdobienia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.
Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.