Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

23 czerwca 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

550 gram poćwiartowanych pomidorów

1 czerwona papryka, drobno pokrojona

1 czerwona cebula, posiekana

1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej

1 ząbek czosnku, posiekany

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

1 litr gorącego bulionu warzywnego

1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki

sok z 1 limonki

zielenina oraz grzanki do ozdobienia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.

W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.

Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.

Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.

file1435092286