Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki przepisu:
Pomidor – 1000 gramów
Wywar warzywny – 480 gramów (2 szklanki)
Cebula – 100 gramów
Cukier – 12 gramów (2 łyżeczki)
Sól o obniżonej zawartości sodu – 1 gram (2 szczypty)
Siekana natka pietruszki – 24 gramy (ok. 4 łyżeczek)
Jogurt typu greckiego – 80g (4 łyżki stołowe)
Makaron dwujajeczny z semoliny – 100g
Sposób przygotowania:
KROK 1: Pokrój pomidory, obierz i pokrój cebulę i wrzuć wszystko do dużego, płaskiego garnka. Zagotuj, przykryj i duś pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu zamieszaj.
KROK 2: Następnie zupę przelej przez sito do innego garnka i przetrzyj ją pozostawiając na sicie jedynie resztki pestek, skórek i szypułek (pozostanie ich bardzo mało). Dodatkowo zupę możesz rozdrobnić blenderem jeszcze przed przetarciem.
KROK 3: Tak przygotowaną, przetartą zupę łączymy z bulionem i zostawiamy na ogniu do zagotowania. Dopraw do smaku solą oraz cukrem, a następnie dodaj makaron (jeżeli makaron jest zbyt długi to spokojnie można go połamać na kawałki) i zagotuj. Po dodaniu makaronu, gotujemy naszą zupę pomidorową do momentu, gdy makaron będzie wystarczająco miękki. Podczas gotowania, raz na jakiś czas należy zupę zamieszać.
KROK 4: Zupę rozlej do talerzy, dodaj łyżkę jogurtu greckiego i posyp posiekaną natką pietruszki.
* Zupa pomidorowa z makaronem jest tradycyjnym daniem od dziesiątek lat stosowanych w kuchni polskiej. W zależności od upodobań, do zupy pomidorowej można zamiast makaronu dodawać na przykład kluski lane, ryż, zacierki, a nawet ziemniaki. Dzięki takiemu dodatkowi skrobiowemu zwiększamy wartość odżywczą naszej zupy, a także sprawiamy, że staje się ona zdecydowanie bardziej pożywna.
* Zupa pomidorowa z makaronem doskonale smakuje również serwowana z małymi kuleczkami mozzarelli. Niemniej taka wersja staje się już dużo mniej dietetyczna, więc zalecamy ją wyłączne osobom, które nie borykają się z problemem nadwagi.
Smacznego!