Zupa pomidorowa z grilla

15 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów
Składniki:
6 dojrzałych pomidorów (ok. 2 kg)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 szalotka
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, 1/2 czosnku, szalotkę, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oleju w dużej misce, podrzucając. Położyć pomidory na grillu, piec ok. 10 min., obracając od czasu do czasu, aż skórki będą lekko zwęglone, a pomidory miękkie. Przełożyć z powrotem do miski. Wymieszać, a następnie wszystko zmiksować. Pozostałe 2 łyżeczki oleju wlać do dużego rondla, dodać cebulę i smażyć 5 min., następnie dodać pozostały czosnek i gotować przez kilka sekund. Dodać przecier pomidorowy z grilla i bulion z kurczaka, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 min.