Zupa „pomidorowa” po chińsku (Chinese Egg Drop Soup)
Składniki:
- dwa pomidory
- por
- jajo
- bulion
- olej do smażenia
Przepis na zupę, który wykonała mi przyjaciółka – rodowita Chinka. Robi się szybko, wygląda cudacznie, ale smakuje świetnie, wyjątkowo!
Do wykonania dania oczywiście najlepiej użyć woka.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, pora w talarki. Jajo wbić do miseczki, rozmącić z solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy trochę oleju i wrzucamy pora. Smażymy go chwilę, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy intensywnie mieszając, aż pomidory zaczną się lekko rozpadać.
Zalewamy warzywa szklanką bulionu, dusimy krótką chwilę, aż pomidory zabarwią bulion na czerwono.
Teraz następuje moment, który zniechęca większość polaków.
Do gotującej się zupy, wlewamy rozmącone jajko i mieszamy intensywnie, aż jajko się zetnie tworząc charakterystyczne strzępki.
Zupa gotowa!
Wygląda nieco dziwnie, jajo może niesłusznie zniechęcać, ale naprawdę polecam spróbowanie, bo zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewa i dzięki jajku i warzywom – bardzo syci!