Zupa „pomidorowa” po chińsku (Chinese Egg Drop Soup)

17 lutego 2011, dodał: ekonomiss
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • dwa pomidory
  • por
  • jajo
  • bulion
  • olej do smażenia

Przepis na zupę, który wykonała mi przyjaciółka – rodowita Chinka. Robi się szybko, wygląda cudacznie, ale smakuje świetnie, wyjątkowo!

Do wykonania dania oczywiście najlepiej użyć woka.

Pomidory pokroić w grubą kostkę, pora w talarki. Jajo wbić do miseczki, rozmącić z solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy trochę oleju i wrzucamy pora. Smażymy go chwilę, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy intensywnie mieszając, aż pomidory zaczną się lekko rozpadać.

Zalewamy warzywa szklanką bulionu, dusimy krótką chwilę, aż pomidory zabarwią bulion na czerwono.

Teraz następuje moment, który zniechęca większość polaków.

Do gotującej się zupy, wlewamy rozmącone jajko i mieszamy intensywnie, aż jajko się zetnie tworząc charakterystyczne strzępki.

Zupa gotowa!

Wygląda nieco dziwnie, jajo może niesłusznie zniechęcać, ale naprawdę polecam spróbowanie, bo zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewa i dzięki jajku i warzywom – bardzo syci!

file1297943059



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zupa „pomidorowa” po chińsku (Chinese Egg Drop Soup)

  1. avatar Koziu pisze:

    Bardzo smaczna i szybka ta zupka

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺
Gorące smaki lata - konkurs z marką…
U mnie są tylko stalowe garnki, a patelni nie używam wcale...