Zupa pieczarkowa z pulpecikami

22 marca 2012, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych operacji ani czasu.

Składniki:

( na 4 osoby)

–  1 duża marchew,

–  25 dag. pieczarek,

–  1 cebula,

–  2 łyżki masła,

–  2 łyżki  mąki pszennej,

–  1,5 litra bulionu drobiowego,

–  30 dag. mielonego mięsa z indyka,

–  1 jajko,

–  1 łyżka bułki tartej,

–  2 serki topione,

–  natka pietruszki,

–  sól i pieprz,

–  olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
  2. marchew obieramy, płuczemy i kroimy w pół talarki,
  3. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, mieszając  smażymy 2-3 minuty,
  4. pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, podsmażamy jeszcze 2 minuty,
  5. podsmażone składniki oprószamy mąką i mieszając wlewamy powoli bulion drobiowy,
  6. doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min.,
  7. w tym czasie do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy na gładką masę,
  8. formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na rumiano,
  9. niewielką ilość gorącej zupy odlewamy do kubka  i rozpuszczamy w niej serki topione (dobrze mieszamy aby nie pozostały grudki)
  10. roztopione serki dodajemy do zupy i mieszamy podgrzewając,
  11. na koniec gotowe pulpeciki przekładamy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki.