Zupa pieczarkowa z pulpecikami

22 marca 2012, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych operacji ani czasu.

Składniki:

( na 4 osoby)

–  1 duża marchew,

–  25 dag. pieczarek,

–  1 cebula,

–  2 łyżki masła,

–  2 łyżki  mąki pszennej,

–  1,5 litra bulionu drobiowego,

–  30 dag. mielonego mięsa z indyka,

–  1 jajko,

–  1 łyżka bułki tartej,

–  2 serki topione,

–  natka pietruszki,

–  sól i pieprz,

–  olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
  2. marchew obieramy, płuczemy i kroimy w pół talarki,
  3. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, mieszając  smażymy 2-3 minuty,
  4. pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, podsmażamy jeszcze 2 minuty,
  5. podsmażone składniki oprószamy mąką i mieszając wlewamy powoli bulion drobiowy,
  6. doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min.,
  7. w tym czasie do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy na gładką masę,
  8. formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na rumiano,
  9. niewielką ilość gorącej zupy odlewamy do kubka  i rozpuszczamy w niej serki topione (dobrze mieszamy aby nie pozostały grudki)
  10. roztopione serki dodajemy do zupy i mieszamy podgrzewając,
  11. na koniec gotowe pulpeciki przekładamy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...