Zupa pieczarkowa

30 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Szybka w przygotowaniu, smaczna zupa.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1-1,5l wywaru warzywnego
  • 100ml śmietany, wystarczy 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki. Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszlić dodać grzyby, smażyć 5-8 min. , przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.

file1259595256



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....