Zupa pieczarkowa
Artykuł zewnętrzny
Szybka w przygotowaniu, smaczna zupa.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 4-5 ziemniaków
- ok. 1-1,5l wywaru warzywnego
- 100ml śmietany, wystarczy 18%
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mąki
- do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony
- do posypania: posiekana natka pietruszki
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki. Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszlić dodać grzyby, smażyć 5-8 min. , przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.