Zupa ogórkowa na kurczaku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- Kawałek kostki/ ewentualnie kawałek piersi z kurczaka
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- połowa selera
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- natka z pietruszki
- śmietana
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól, pieprz
W garnku zagotować 3 litry wody z mięsem, gdy trochę się pogotuje, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, seler w całości, listek laurowy, ziele angielskie. Gdy będą ziemniaki już dochodzić, wrzucamy masło. Ogórki podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę posypaną natką z pietruszki i śmietaną.