Zupa ogórkowa
Artykuł zewnętrzny
Marchew (średnia) 1szt.
Pietruszka (średnia) 1/2szt.
Seler (mały kawałek)
Ogórki kiszone (średnie) 4 szt.
Sok z kiszonych ogórków kilka łyżek
Olej słonecznikowy 1 łyżka
Mąka 1 łyżka
Zielona pietruszka 1 łyżka
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, ugotować. Wywar odcedzić, warzywa zużyć do innej potrawy. Ogórki kiszone obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wywaru. Jeśli zachodzi potrzeba, dodać sok z kiszonych ogórków do smaku. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, mieszając wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą.