Zupa morelowa
Kiedy lato w pełni, na straganach jest mnóstwo dojrzałych owoców. Może dzisiaj namówię Was na pachnącą, morelową zupę z naleśnikowym makaronem? Poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone albo z puszki.
składniki:
- składniki na 3 porcje
- 12 dużych dojrzałych moreli
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
opis przygotowania:
Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek (kluseczek migdałowych), dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.