Zupa morelowa

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kiedy lato w pełni, na straganach jest mnóstwo dojrzałych owoców. Może dzisiaj namówię Was na pachnącą, morelową zupę z naleśnikowym makaronem? Poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone albo z puszki.

składniki:

  • składniki na 3 porcje
  • 12 dużych dojrzałych moreli
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

opis przygotowania:

Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek (kluseczek migdałowych), dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.

file1259066966