Zupa morelowa

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kiedy lato w pełni, na straganach jest mnóstwo dojrzałych owoców. Może dzisiaj namówię Was na pachnącą, morelową zupę z naleśnikowym makaronem? Poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone albo z puszki.

składniki:

  • składniki na 3 porcje
  • 12 dużych dojrzałych moreli
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

opis przygotowania:

Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek (kluseczek migdałowych), dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.

file1259066966



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...