Zupa maślakowa

3 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1. Zupa maślakowa

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 60 minut

500 g mrożonych maślaków

1/4 pęczka włoszczyzny

200 g ziemniaków

1 cebula

50 g masła

100 ml śmietanki 30%

Przyprawy KAMIS:

4 Liście laurowe

3-5 szt. Ziela angielskiego

Pieprz czarny mielony

Sól morska w młynku

Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i ugotować wywar. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski maślaki. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut a następnie przełożyć do wywaru. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wlać śmietanę, doprawić pieprzem i solą.

file1259848307