Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni
Składniki :
- 2 górne udka ( spore ) z kurczaka
- 6 sporych marchewek
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra
- 1 pomarańcza
- sok z pomarańczy do smaku ( ok. 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku )
- sól
- cukier
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- mielony pieprz do smaku
- ½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %
- natka pietruszki do dekoracji
- 3 szklanki wody
Obrać warzywa .Włożyć do garnka warzywa , mięso, Bulionetkę i zalać wodą. Gotować ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Wyjąć wszystko z wywaru a wywar przecedzić. W innym garnuszku roztopić masło. Wrzucić rozgniecione marchewki 1 odłożyć razem z selerem i pietruszką ), obrany , oczyszczony z błonek i pokrojony drobno miąższ z pomarańczy i dusić kilka minut mieszając. Dolać 1 ½ szklanki bulionu. Zagotować . Rozdrobnić blenderem ( nie musi być dokładnie – mogą pozostać drobne kawałki pomarańczy i marchewki ). Doprawić do smaku sokiem z pomarańczy ( ok. ½ szklanki ), solą i cukrem, mielonym pieprzem. Wlać śmietankę.
Podawać jako krem do popicia lub z makaronem ryżowym penny. Dekorować zieloną natką pietruszki i plasterkiem pomarańczy .
Pozostały bulion i mięso użyć do zrobienia drugiego dania np. gotowanego kurczaka w jakimś sosie lub panierowanego i obsmażonego (wtedy z reszty buliony użyć jako bazę dla zupki krem do popicia)
Seler, pietruszkę i odłożoną marchewkę użyć do zrobienia sałatki na kolację np. z odrobiną makaronu ryżowego gotowanego do zupy i czymś co jest w lodówce ( kawałek wędliny, ryby wędzonej, sera żółtego czy jajko na twardo ).