Zupa kurkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 1/3 szkl. śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól i pieprz czarny mielony
- do posypania: posiekana natka pietruszki
Opis przygotowania:
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na petelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.
Przepis dodany przez: Pyza