Zupa kurkowa

24 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

zupa kurkowa

Składniki

  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wywaru warzywnego
    • 1/3 szkl. śmietany 18%
    • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
    • 0,5 szklanki świeżego soku z marchwi
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • do smaku: sól i pieprz czarny mielony
    • do posypania: posiekana natka pietruszki

    Opis przygotowania:

    Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na petelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

    Przepis dodany przez: Pyza



    FORUM - bieżące dyskusje

    Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
    Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
    botoks gdzie kupić?
    Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
    Pastelowy makijaż oczu
    Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
    Opalona skóra
    Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...