Zupa kukurydziana

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 puszka (400 g) kukurydzy,

1 średnia cebula,

posiekana,

2 średnie marchewki,

pokrojone w plasterki,

½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%,

½ litra bulionu warzywnego,

1 łyżka masła,

½ pora pokrojonego w plasterki,

sól, biały pieprz, ostra mielona papryka

Przygotowanie:

Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok. Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min., do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min. lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.

soup1

nadesłała: Marta