Zupa kukurydziana
Składniki:
1 puszka (400 g) kukurydzy,
1 średnia cebula,
posiekana,
2 średnie marchewki,
pokrojone w plasterki,
½ szklanki (125 ml) śmietanki UHT 30%,
½ litra bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
½ pora pokrojonego w plasterki,
sól, biały pieprz, ostra mielona papryka
Przygotowanie:
Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odłożyć na bok. Masło rozgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok. 3 min., do momentu aż cebula zacznie mięknąć. Dodać kukurydzę oraz bulion warzywny i gotować przez ok. 10-15 min. lub do czasu, gdy kukurydza będzie miękka. Zdjąć z ognia i miksować przy pomocy blendera, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie postawić garnek na ogniu; dodać śmietankę, pora oraz marchewki. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy pory zmiękną. Doprawić solą, białym pieprzem i papryką.
nadesłała: Marta