Zupa kremowa z pieczarkami

4 lutego 2011, dodał: Kasiutek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pół kg pieczarek

pół kg mięsa mielonego

1 cały por

2 serki śmietankowe topione – duże (najlepsze Hochland)

przyprawy -sól, pieprz, vegeta

makaron,kluseczki ,ziemniaki

Pieczarki umyć – pokroić w kostkę, wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować pieczarki do miękkości – doprawić solą, pieprzem i vegetą. Mięso mielone usmażyć, odsączyć, dodać do gotowanych pieczarek. Umyć por, przekroić na pół, drobno pokroić, podsmażyć na rumiano. Odsączyć i dodać do zupy. Wszystko razem gotować aż pieczarki będą miękkie. Serki topione włożyć do miseczki, wlać do nich gotujący wywar zupy – wymieszać aż ser się rozpuści – wlać do zupy. Wymieszać zupę, doprawić do smaku. Do zupki  zrobić kluseczki domowym sposobem – jajko, mąka, woda – wymieszać i kłaść łyżeczką do gotującej się zupy.