Zupa krem ziemniaczany z awokado
Zupa krem ziemniaczany z awokado
Przepis inspirowany podróżą kulinarną R. Makłowicza do Ekwadoru .Bardzo spodobał mi się pomysł zestawienia w zupie ziemniaków i awokado.
Czas : 1 godzina 20 minut
Składniki :ziemniaki- miseczka pojemności ½ l pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula
1 awokado
2 mini kostki Knorra – Bazylia
2 łyżki usiekanych liści bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 litr wody
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka śmietanki 18 % słodkiej
2 kostki bulionu cielęcego Knorra
4 łyżki łuskanych pestek dyni
Usiekać drobno cebulę i zeszklić ją w garnuszku na maśle . Dodać olej i wsypać ziemniaki . Smażyć 10 minut często mieszając . Awokado obrać , usunąć pestkę , pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków . Zalać wodą . Wsypać 1 łyżkę usiekanych liści bazylii , mini kostki Bazylia , pieprz ,bulion cielęcy . Gotować 1 godzinę . Zmiksować blenderem tak by połowa ziemniaków i awokado była przetarta . Dodać kurkumę , śmietankę , resztę usiekanej bazylii. Zagotować . Doprawić .Podawać posypaną pestkami dyni .
nadesłane: Babciagramolka