Zupa – krem z ziemniaków i kukurydzy

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, kremowa i pożywna

składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża kolba kukurydzy cukrowej
  • 50 g masła
  • ok.2 szkl. chudego mleka
  • ok.2 szkl. rosołu z kurczaka 
  • 1 ,cebula
  • 3 szczypty szafranu
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • do smaku: sól, chili w proszku, pieprz biały mielony
  • 1 pęczek szczypiorku

file1288335125

sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam ziemniaki z cebulą i smażyłam razem 3-4 min. a  następnie zalałam całość bulionem. Dodałam szafran i curry, dusiłam aż ziemniaki były prawie miękkie.
W tym czasie oczyściłam kolbę kukurydzy w liści i „włosków”, i ostrym nożem ścięłam ziarna. Dorzuciłam je do zupy. Dolałam też mleko i gotowałam razem kilka minut. Zupę zmiksowałam przy pomocy ręcznego blendera – nie przecierałam bo nie przeszkadzają mi ew. kawałeczki łupinek ziaren, ale jeśli ktoś chce to może to zrobić. Doprawiłam zupę solą, chili i papryką słodką. Po rozlaniu do miseczek posypałam obficie szczypiorkiem.