Zupa – krem z ziemniaków i kukurydzy
Artykuł zewnętrzny
Pyszna, kremowa i pożywna
składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 duża kolba kukurydzy cukrowej
- 50 g masła
- ok.2 szkl. chudego mleka
- ok.2 szkl. rosołu z kurczaka
- 1 ,cebula
- 3 szczypty szafranu
- 1/2 łyżeczki łagodnego curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- do smaku: sól, chili w proszku, pieprz biały mielony
- 1 pęczek szczypiorku
sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam ziemniaki z cebulą i smażyłam razem 3-4 min. a następnie zalałam całość bulionem. Dodałam szafran i curry, dusiłam aż ziemniaki były prawie miękkie.
W tym czasie oczyściłam kolbę kukurydzy w liści i „włosków”, i ostrym nożem ścięłam ziarna. Dorzuciłam je do zupy. Dolałam też mleko i gotowałam razem kilka minut. Zupę zmiksowałam przy pomocy ręcznego blendera – nie przecierałam bo nie przeszkadzają mi ew. kawałeczki łupinek ziaren, ale jeśli ktoś chce to może to zrobić. Doprawiłam zupę solą, chili i papryką słodką. Po rozlaniu do miseczek posypałam obficie szczypiorkiem.