Zupa krem z ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 6 porcji:
3 szklanki rosołku,
20 g masełka,
0,5 kg ziemniaczków,
20 dkg pieczareczek,
1 cebulka,
1/2 szklanki śmietanki,
2 żółteczka,
nateczka pietruszki, gałeczka muszkatałowa, olejeczek
1. Ziemniaczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać rosołkiem, ugotować. Całość zmiksować. Na masełku przysmażyć posiekaną cebulkę, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z przecierem z ziemniaczków i śmietanką, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Odstawić, aby zupka lekko przestygła.
2. W tym czasie usmażyć na złoto plasterki pieczareczek. Posiekać natkę pietruszeczki. Przestudzoną zupkę wymieszać z żółtkami i natką. Przelać do bulionówek, posypać pieczareczkami, oprószyć gałeczką muszkatałową.