Zupa krem z ziemniaków

19 marca 2011,
dodał: kandydatka
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki rosołku,
20 g masełka,
0,5 kg ziemniaczków,
20 dkg pieczareczek,
1 cebulka,
1/2 szklanki śmietanki,
2 żółteczka,
nateczka pietruszki, gałeczka muszkatałowa, olejeczek

1. Ziemniaczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać rosołkiem, ugotować. Całość zmiksować. Na masełku przysmażyć posiekaną cebulkę, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z przecierem z ziemniaczków i śmietanką, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Odstawić, aby zupka lekko przestygła.
2. W tym czasie usmażyć na złoto plasterki pieczareczek. Posiekać natkę pietruszeczki. Przestudzoną zupkę wymieszać z żółtkami i natką. Przelać do bulionówek, posypać pieczareczkami, oprószyć gałeczką muszkatałową.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...