Zupa krem z ziemniaków

19 marca 2011, dodał: kandydatka
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki rosołku,
20 g masełka,
0,5 kg ziemniaczków,
20 dkg pieczareczek,
1 cebulka,
1/2 szklanki śmietanki,
2 żółteczka,
nateczka pietruszki, gałeczka muszkatałowa, olejeczek

1. Ziemniaczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać rosołkiem, ugotować. Całość zmiksować. Na masełku przysmażyć posiekaną cebulkę, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z przecierem z ziemniaczków i śmietanką, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Odstawić, aby zupka lekko przestygła.
2. W tym czasie usmażyć na złoto plasterki pieczareczek. Posiekać natkę pietruszeczki. Przestudzoną zupkę wymieszać z żółtkami i natką. Przelać do bulionówek, posypać pieczareczkami, oprószyć gałeczką muszkatałową.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...