Zupa-krem z pieczarek
Składniki:
– ugotowany rosół (najlepiej drobiowy) wraz z warzywami,
– 500-600 g pieczarek,
– 2 cebule,
– mąka do zagęszczenia,
– śmietana,
– 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oleju,
– przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, cukier, czosnek granulowany,
– dodatkowo: posiekana natka pietruszki.
Do przygotowania tej zupy bardzo przyda się rosół – każda jego ilość jest ważna. Może być z poprzedniego dnia, albo ugotowany specjalnie na potrzeby zupy. Warto też zachować warzywa, ale o tym za chwilę (w celu nadania smaku i zagęszczenia zupy).
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju i maśle. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojone w kostkę cebule (można także zrobić odwrotnie – najpierw podsmażyć cebulę, a do niej dodać pieczarki). Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pieczarki wraz z warzywami i szklanką rosołu blendujemy na gładką masę. Całość dodajemy do gotującego się rosołu (czystego, bez mięsa i warzyw). Gotujemy przez 10-15 minut, do połączenia smaków. Pod koniec można zagęścić mąką (jeśli zupa jest dostatecznie gęsta – pominąć) i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku (moja zupa jest pikantna). Można podać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (ja pominęłam). Smacznego!