Zupa krem z kukurydzy z kurkami

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, kremowa a kurki dodają je smaku i uroku

składniki:

  • 1 duża kolba kukurydzy cukrowej,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 25 dkg świeżych kurek
  • 50 g masła
  • 2 szkl. rosołu wołowego,
  • 2 szkl. mleka (jeśli zupa będzie za gęsta, dolej więcej),
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżeczka sweet pepper czyli papryki słodkiej mielonej,
  • 3 szczypty szafranu,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka oliwy do grzybów,
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 10-15 dkg startego żółtego ostrego sera, ja miałam swój ulubiony Zbójnicki,
  • ew. sól do smaku
  • sposób przygotowania: Kukurydzę obrałam z liści, opłukałam i ostrym nożem odkroiłam złote ziarenka – dobrze robić to nad miską bo kapie i pryska biały sok. Ziemniaki obrałam, opłukałam i  pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, posiekałam. W garnku roztopiłam masło – dość dużo, ale zupa ma mieć maślany posmak i nie zastępujcie jej żadną margaryną bo straci swój urok! – wrzuciłam ziemniaki i cebulkę, podsmażyłam mieszając 3 min. uważając żeby się nie zrumieniły. Dodałam kukurydzę razem z sokiem, szafran i  kurkumę, wymieszałam. Zalałam bulionem wołowym i gotowałam na malutkim ogniu aż ziemniaki zupełnie zmiękły, ok. 15-20 min. Zmiksowałam zupę blenderem na krem, dolewając stopniowo mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zmiksowaniu ponownie zagotowałam – ostrożnie, bo zupa jest gęsta i lubi się przypalać, doprawiłam też sosej sojowym i papryką. Na patelnię wlałam oliwę dodając 1 łyżeczkę masła i na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzuciłam oczyszczone dokładnie, opłukane i osuszone kurki. Smażyłam je przez 3 min. na silnym ogniu aż zaczęły się rumienić. Rozlałam zupę na talerze, posypałam serem i kurkami.

    file1300203440